Lujitemuovituotteet ovat fiksu valinta monella alalla

Julkaistu: 9 December 2020

Erilaisia muovilajeja on kehitelty kovaa vauhtia sen jälkeen kun muovi keksittiin 1800-luvun lopulla. Nimensä mukaisesti kaikki muovilajit ovat helposti muovattavia, mutta usein myös jokseenkin vedenpitäviä ja kestäviä. Juuri näiden ominaisuuksiensa vuoksi muovista on tullut suosittu materiaali lähestulkoon kaikilla teollisuuden aloilla aina keittiötarvikkeiden valmistajista talojen eristeisiin. Kaikessa ympärillämme on muovia ja se on mahdollistanut monen nykyaikaisen keksinnön. 

Muovit jaotellaan usein kahteen eri kategoriaan - kertamuoveihin ja kestomuoveihin. Kertamuovit ovat nimensä mukaisesti kertakäyttöisiä eli niitä ei voi sulattaa ja muokata uudestaan. Kestomuoveilla taas on tällainen jatkokäyttöä helpottava ominaisuus. Kertamuovit ovat usein kovempia ja kestävät enemmän painetta, joten niitä käytetään usein äärimmäistä kestävyyttä vaativiin tehtäviin, kuten kulkuvälineiden rakentamiseen. Kestomuoveista taas valmistetaan kaikenlaisia pienempiä asioita aina pakkauksista muovipusseihin. Tässä artikkelissa paneudun syvemmin kertamuoveihin, joita käytetään usein teollisuuden raaka-aineena.

Komposiitti loistaa kestävyydellään ja keveydellään

Lujitemuovi on yksi esimerkki kertamuoveista. Se on muovin eli niin kutsutun hartsin ja kuidun sekoituksesta valmistettu komposiitti, joka kestää todella kovaa rasitusta. Lisäämällä kuitua muovin joukkoon saadaan todella kestävä lopputulos. Muovin kesto riippuu siinä olevan kuidun määrästä ja sen asettelusta. Myös hartsin valinta vaikuttaa lopullisen tuotteen ominaisuuksiin, kuten siihen miten se kestää erilaisia kemikaaleja. Hartsi voi olla esimerkiksi epoksia tai polyesteriä ja sen tehtävänä on pitää materiaali koossa.

Lujitemuovituotteet käyvät hyvin teollisuuden tarpeisiin, esimerkiksi laivateollisuuteen tai rakentamiseen. Niitä valmistaa esimerkiksi Artekno Oy. Tätä muovia käytetään niin ikään lentokoneissa, joihin ne keveytensä ja lujuutensa ansiosta sopivat erinomaisesti. Lujitemuovilla voi korvata esimerkiksi erilaisia metallisia rakenteita, jolloin lopputuloksesta saadaan huomattavasti kevyempi. Sitä käytetään niin siltojen ja muun infrastruktuurin rakentamisessa kuin talojen rakentamisessakin. Lujitemuovista rakennetaan säiliöitä niin vesi-, öljy- kuin kemikaaliteollisuudenkin tarpeisiin. Joka päiväisestä arjesta tutummat lujitemuovituotteet, kuten erilaiset urheiluvälineet, hyötyvät niin ikään tämän materiaalin kestävyydestä ja keveydestä. 

Vaikka komposiittia ei pystykään sulattamaan ja muotoilemaan uudelleen, kehitellään sille jatkuvasti uusia mahdollisuuksia jatkokäyttöön. Se voidaan murskata ja murska käyttää hyväksi muussa valmistuksessa. Muovia pystytään nykyään valmistamaan myös uusiutuvista raaka-aineista, jolloin sen ympäristökuormitus laskee. 

jaa