Mitä koneinsinööritoimistossa tehdään ja mitä palveluja sieltä saa

Julkaistu: 31 December 2019

Konetekniikka ei ole varmaankaan monelle alana muuten tuttu, ellei se jollain lailla sivua omaa työtä tai koulutusta. Konetekniikka on osa montaa teollisuuden alaa ja voit nähdä sitä muun muassa suunnittelussa, tuotekehityksessä tai automaatiossa. Kone- ja metalliteollisuus, johon koneinsinööritoimintakin lukeutuu, on Suomen suurin teollisuustyöllistäjä- sekä tuottaja. Jos uranvaihto kiinnostaa, on koneinsinööriksi kouluttautuminen siis erittäin hyvä vaihtoehto työllisyysnäkymän vuoksi. Seuraavassa käydään läpi mitä työnkuvia ja palveluita insinööritoimistosta voi löytyä.

 

Konesuunnittelu

Konesuunnittelijoita tarvitaan kun halutaan suunnitella tuotteita jotka ovat käyttäjäystävällisiä, sekä mahdollista valmistaa tehokkaasti ja myös ympäristö huomioon ottaen. Tärkeänä osana on myös olla tekemässä innovatiivisia ratkaisuja suunnitteluun. Konesuunnittelussa huomioidaan myös ergonomisuus, turvallisuus ja optimaalinen toiminnallisuus. Puhutaan siis hyvin monimuotoisesta osaamisalasta, jossa tarvitaan hyvin moninaista asiantuntijuutta. Koneinsinööritoimistoilla asiakkaina voi olla tässä osa-alueessa esimerkiksi teollisuuslaitokset, konepajat tai vaikkapa kaivokset.

 

Valmistus- sekä tuotantotekniikka

Valmistus- ja tuotantotekniikan tehtäviin kuuluvat tuotteen valmistuksen suunnittelu, sekä tuotantomenetelmien valinta, suunnittelu ja opastus. Tässä osa-alueessa koneinsinöörit voivat olla apuna valmistusmenetelmissä, valmistukseen liittyvien tietojärjestelmien kanssa, sekä tuotannon suunnittelussa ja johtamisessa. Koneinsinöörit voivat olla myös erikoistuneita tuotekehitykseen. Tuotekehittämisellä saadaan aikaan tuotteille lisää elinkaariaikaa kun ominaisuuksia kehitetään vastamaan nykyvaatimuksia.

 

Koneautomaatio

Koneautomaatiota voidaan nähdä hyvin monissa paikoissa. Näitä voi olla erilaiset robotisaatiot, eli toisin sanottuna sellaiset paikat teollisuudessa, joissa tarvitaan asioiden toimivan automaattisesti. Esimerkiksi joidenkin teknisten liikkuvien kalustojen, kuten nostureiden tai laivojen suunnittelussa, tarvitaan koneinsinöörin osaamista. Koneinsinööritoimistot palvelevat tällä osa-alueella laitteiden- ja koneiden suunnittelussa, logiikka- ja tietokoneohjelmoinnissa.

 

Lujuuslaskenta

Lujuuslaskenta kuuluu tyypillisesti koneinsinöörien palveluvalikoimaan. Lujuuslaskennalla varmistetaan tuotteen turvallisuus, toiminnallinen kestävyys ja se tehdään myös arvioidakseen valmistuskustannuksia. Siinä tarkastellaan tuotteeseen kohdistuvaa kuormitusta sekä varmennetaan muodon ja materiaalin avulla sen kestävyyttä. Lujuuslaskennalla varmistetaan tulevan tuotteen ominaisuuksia niin, ettei yllätyksiä tule prototyyppi- tai valmistusvaiheessa. Erityisesti sillä tavoitellaan kustannustehokuutta, kun lasketaan mitkä osiot tarvitsevat kestävyyttä ja missä kohtaa materiaa käytetään turhan paljon. Näin valmistusvirheet jäävät toivon mukaan välistä.

Koneinsinööritoimistojen osaaminen ja palveluvalikoima voi vaihdella hyvinkin paljon. Myös eri insinöörien osaamisala vaihtelee hyvin paljon käydyn koulutuksen ja työkokemuksen mukaan. Voit tutustua koneinsinööritoimiston toimintaan muun muassa Planmec Oy:n sivuilla.

jaa