Tuotekehityspalvelut ja sen monet eri puolet

Julkaistu: 28 January 2020

Tuote on yleensä ihan ensimmäisenä vain ajatus, idea. Se on yleensä lähtenyt tarpeesta mikä on huomattu, ongelmasta joka ollaan haluttu ratkaista. Ennen kuin ideasta ollaan päästy lopputulokseen eli valmiiseen tuotteeseen, liittyy siihen monta vaihetta. Lopullinen tuote on yleensä eri kyselyiden, laskelmien, prototyyppien, eli toisin sanottuna eri tuotekehitysvaiheiden tulos. Mitä nämä eri vaiheet voivat sitten olla käytännössä? Sitä käydään läpi tässä kirjoituksessa.

Tuotekehityspalvelut voi aloittaa tuotekyselyllä tuotteen käyttäjiltä, tiedustelemalla mitä toiveita heillä on kyseisen tuotteen suhteen. Sitten käydään läpi tarkoin palautteet sekä mitä on käytännössä mahdollista toteuttaa. Tuotekehityksessä ei siis oteta ainoastaan huomioon käyttäjäkokemuksia, vaan myös katsotaan miten kannattavaa tuotetta on valmistaa, muun muassa kustannukset ja kestävyys. Ennakkoselvitys antaa siis määritteet tuotekehitykselle, miksi ja mitä halutaan tehdä.

Ennakkoselvityksen jälkeen ideoidaan tarpeiden pohjalta, miten halutut asiat voidaan toteuttaa. Tässä vaiheessa hyödynnetään erilaisia mallinnuksia, stimulointia ja ohjelmistoja joilla voidaan hahmottaa ideoitu lopputulos. Usein tuotteen halutaan myös näyttävän joltakin. Tätä varten tarvitaan teollisen muotoilijan osaamista ja silmää. Hän pystyy kertomaan mahdollisuudet ja rajoitteet valmistukselle ulkonäön suhteen.

Kun tuotekonseptointi on tehty, voidaan mennä yksityiskohtiin. Seuraavassa vaiheessa yleensä tuote ja sen valmistus dokumentoidaan. Kun tuote on dokumentoitu, voidaan siitä valmistaa protoyyppejä ja testata sen toimivuutta. Siitä tulleet tulokset ja mahdolliset korjaukset kirjataan ylös. Samalla myös varmistetaan että tuotteen valmistaminen ja materiaalikustannukset ovat optimaaliset. Tässä kohtaa käytetään esimerkiksi lujuuslaskentaa.

Viimeinen vaihe on luonnollisesti kun tuote annetaan käyttöön eli tuodaan markkinoille. Silloin tuotteen samaa kehitysprojektia ei voida jatkaa, vaan aloitetaan myöhemmin uusi kehitysprosessi tarpeen vaatiessa.

Tuotekehityspalveluita ei koskaan tehdä tyhjin perustein, koska se on työläs ja kustannuksia vievä prosessi. Mutta monien tuotteiden kohdalla se on välttämätön jossain kohtaa. Tuotekehityksen aloitus tulisi olla siis perusteltua ja tavoitteellista. Tuotekehitystä tekevät eri alan yritykset ja yleensä ne ovat nimen omaan erikoistuneet tiettyyn alaan tai markkinaan. Ne saattavat myös tuottaa vain tiettyjä osia tuotekehityksestä kuten markkinointitutkimuksia tai tuottaa prototyyppejä. Voit tutustua eri tapoihin tehdä tuotesuunnittelua esimerkiksi täältä: Defour Oy.

jaa