Vedensuodatin - käyttö ja tarpeellisuus

Julkaistu: 31 December 2019

Vedensuodattimet ovat viime vuosina tulleet suurempaan suosioon. Niitä voi saada kannuna, hanaan kiinnitettynä tai erillisenä hanana. Miksi sitten vedensuodatinta käytetään? Sillä saadaan tietysti kaikki eitoivotut aineet pois sekä makuhaitat myös. Suodatetulla vedellä on myös hyviä vaikutuksia sen käyttötehokkuuteen. Muun muassa pesukone pesee vaatteet vähemmällä pesuaineella mitä enemmän siitä saadaan kalkkia pois. Myös putkistot pysyvät siistimpänä. Suodatettu vesi myös liuottaa kahvin paremmin kuumaan veteen. Joten hyviä vaikutuksia on monia.

 

Mitä vedestä suodatetaan pois?

Ensinnäkin käyttövetemme tulee pohjavedestä, mikä sisältää maapallon toiminnasta maahan imeytyneitä aineita. Vesi puhdistetaan tehokkaasti vedenpuhdistuslaitoksissa mutta ei vedestä aina saada ihan kaikkia ei haluttuja aineita pois. Ja tässä kohtaa oma vedensuodatin tulee tarpeeseen. Veden mukana voi kulkeutua muun muassa lääkejäämät ja mikromuovit  sen puhdistuksesta huolimatta.

Myös putkistoista irtoaa veteen erinäisiä epätoivottuja asioita. Putkistoihin voi luonnollisesti kerääntyä limaa ja mikrobeja. Myös putkien materiaalista voi irrota lyijyä, kuparia tai rautaa.

Veden puhtautta pidetään yllä kalkilla, ja kuten aiemmin mainittu kalkkipitoisuus, eli niin sanottu veden kovuus, vaikuttaa siihen kuinka paljon pesuainetta joudut käyttämään pyykkiä pestessä.

Muovi puhuttaa paljon ja varsinkin vedessä olevat mikromuovit. Mikromuovi kulkeutuu veteen hyvin monista asioista. Mikromuovia syntyy veteen jätevedestä, kosmetiikasta ja pesuaineista.

 

Miten suodatin on tehty ja kuinka se toimii?

Vedensuodattimia on erilaisia, mutta tässä käydään läpi yhdentyyppinen vedensuodatin. Suodatin sisältää yleensä aktiivihiiliosan, jonka tarkoituksena on suodattaa epämiellyttävät hajut ja maut pois. Se sisältää yleensä myös ioninvaihtohartsia, joka ehkäisee kalkin muodostumista ja poistaa myös metalleja. Suodattimen hiukkassuodattaja taas suodattaa pois ruostetta tai saostumia.

Suodatin toimii kolmen vaiheen kautta. Ensin vesi kulkee hiilisuodattimen läpi, jonka jälkeen vedestä suodattuu isommat ylimääräiset aineet kuitukankaaseen eli hiukkassuodattimeen. Viimeisenä tulee hienojakoisempien ainesosien suodatus ja se tapahtuu aktiivihiilisuodatuksen kautta.

Mutta kuten sanottu, tämä on vain yhdentyyppinen suodatin. On paljon muitakin malleja, mutta oleellista on eka selvittää mitkä omat tarpeet suodattimelle ovat. Minkälaista kohteen raakavesi on, mihin suodattimen voi asentaa, onko sille kokovaatimuksia, sekä kuinka paljon puhdasta vettä sen tulisi tuottaa. Jos vedensuodattimen valinta mietityttää, kannattaa pyytää apua suodattimia myyvältä yritykseltä. He palvelevat mielellään ja heillä on paras asiantuntijuus siitä minkälainen suodatin on paras sinulle. Voit kääntyä esimerkiksi Pumppulohja Oy Ab:n puoleen vedensuodattimiin ja niiden lisäosiin liittyvissä asioissa.

jaa