Metallin ja muovin hitsaus

Julkaistu: 16 October 2019

Hitsaus on monipuolinen rakentamisessa, tuotteiden valmistamisessa ja korjauksessa käytetty tekniikka. Siinää liitetään kaksi osaa yhteen hyväksikäyttäen lämpöä ja puristusta. Erilaisia tapoja tuottaa lämpöä ovat sähkö, kitka, laser ja elektronisuihku.

Hitsauksessa käytetään myös erilaisia tekniikoita. Näitä ovat kaarihitsaus, sädehitsaus, kaasuhitsaus, termiittihitsaus, vastushitsaus, ahjohitsaus, kitkahitsaus, räjähdyshitsaus ja ultraäänihitsaus. Muovihitsauksessa käytetään myös puskuhitsausta, kuumailmahitsausta, ekstruuderihitsausta sekä on olemassa myös monia hybridihitsausmuotoa.

Kuten jo aiemmin kävi ilmi, hitsata voi useita eri materiaaleja. Seuraavassa käydään läpi eri hitsattavia materiaaleja.

Metallit

Yleisimpiä hitsattavia metalleja ovat varmastikin teräs ja alumiini. Näiden materiaalien suosituimpia hitsausmenetelmiä ovat MIG/MAG-hitsaus, TIG-hitsaus ja puikkohitsaus. MIG/MAG-menetelmä on menetelmä, jossa käytetään kaasukaarimenetelmää ja se soveltuu sekä terästen ja alumiinin, mutta myös kuparin ja nikkelin työstöön. Tämän menetelmän etuna on nopeus ja hitsin siisteys.

TIG-menetelmää voidaan taas käyttää kaikkien materiaalien liittämiseen, mutta kaikista käytännöllisin se on ohuiden materiaalien hitsauksessa. Sitä voi siis hyödyntää hyvin putkistojen, ohuiden aineiden ja pienien korjauksien hitsaamiseen. Tämän menetelmän etuna on hitsauksen hyvä hallinta, hitsin puhtaus ja hitsin lopputulosta saadaan muotoiltua hyvin mieleisekseen. Kannattaa ottaa huomioon, että TIG-menetelmän laitteisto on usein arvokkaampi kuin MIG/MAG-hitsauksen.

Puikkohitsaus on myös yleinen metallin hitsausmenetelmä. Se on myös kaarihitsausta hitsauspuikkoa käyttäen, eikä siinä tarvita suojaa. Tätä tapaa käytetään usein paineastioiden teossa, laivanrakennuksessa ja pienteollisuudessa. Sen etuna on laajat käyttökohteet ja tasainen laatu.

Muovin hitsaus

Muovi on hitsattavana materiaalina hieman erilainen kuin metallit. Yleisin hitsattavat materiaalit ovat polyeteeni, polypropeeni, polyvinyylikloridi ja polyvinyylideenifluoridi. Näistä käytetään lyhenteitä PE-HD, PP, PVC ja PVDF. Periaatteena on, että muovi lämmitetään uudestaan sulamislämpötilaan ja pinnat kiinnitetään yhteen eri menetelmin. Näitä menetelmiä ovat muun muassa puskuhitsaus, kuumahitsaus ja ekstruuderihitsaus. Hitsaustapa valitaan luonnollisesti hitsauskohteen tarpeen mukaan sekä myös materiaalin.

Puskuhitsauksessa muoviosiot hitsataan yhteen niin, että kuummennetaan putken päitä kuumennettua levyä vasten ja painetaan ne yhteen. Kuumailmahitsauksessa taas liittäminen  tapahtuu kuumalla ilmalla. Samalla siihen liitetään täyteainelankaa. Ekstruuderihitsaus on aika lailla sama kuin edeltävä, mutta siinä täyteaineena on laitteen muodostama täyteainemassa.

Lisää hitsauksista ja hitsauspalveluista voit lukea Rautalaaki Oy:n sivuilta. 

jaa